Geld verdienen alleen volstaat niet voor vele jongeren

Keer op keer komt uit onderzoek naar voren dat geld niet gelukkig maakt. Uit deze onderzoeken blijkt dat meer geld nauwelijks meer geluk oplevert op lange termijn. Zodra we voldoende geld hebben om fatsoenlijk te kunnen leven, brengt meer geld geen geluk meer. Toch lijkt het steeds alsof geld al onze problemen op kan lossen.

Ook voor jongeren is voldoening in het werk veel belangrijker geworden dan (veel) geld verdienen. Jonge werknemers vinden het belangrijk dat ze hun talenten – vaardigheden en competenties – kunnen inzetten voor een interessant en uitdagend takenpakket. Het gevoel dat ze hierin nog kunnen doorgroeien en zichzelf voort blijven ontwikkelen, is ook een sterke motivator. De nieuwe generatie verandert ook sneller van job dan vorige generaties.
Het vertrouwen dat ze van leidinggevenden krijgen om dat takenpakket zelfstandig te regelen, speelt ook een grote rol. Ze willen genoeg rustpauzes kunnen inlassen, maar ook een goede balans vinden tussen werk en privéleven. Om die laatste reden is zekerheid voor hen ook belangrijk.
En hoewel ze autonomie nastreven, hechten ze ook veel belang aan verbondenheid. Zowel met hun leidinggevenden als met hun collega’s en het bedrijf waarvoor ze werken. Een goede sfeer op het werk, steun van collega’s en waardering van leidinggevenden zijn toch voor velen factoren die erg bepalend lijken voor de arbeidsvreugde.

Prioriteit is zinvol werk

Dé prioriteit voor jonge werknemers blijkt het gevoel dat ze zinvol werk doen, werk waarop ze trots kunnen zijn. ‘Groene bedrijven’ scoren hierdoor ook beter. Daarom is het noodzakelijk dat een werkgever ook duidelijk maakt aan zijn werknemers waar het bedrijf voor staat en waar het naartoe wil.
Het wordt nog beter wanneer werknemers ook effectief inspraak krijgen in de strategie die het bedrijf wil toepassen om zijn doelstellingen te realiseren. Wanneer werknemers aanvoelen dat hun waarden en normen niet overeenstemmen met die van het bedrijf waarvoor ze werken, krijgen ze het gevoel dat ze zichzelf bedriegen en zal dit innerlijke onrust veroorzaken.

Je moet jezelf kunnen ontplooien

Werken wordt dus gewoon plezant als het jou in staat stelt om jezelf te ontplooien en niet alleen een manier is om aan geld te geraken. Maar dat betekent ook – en laat dit een tip zijn – dat niet alleen je werkgever of je collega’s hiervoor verantwoordelijk zijn, maar in grote mate ook jijzelf!
Virgin-opperhoofd Richard Branson ontkent dat hij gelukkig werd door professioneel succes. Het was volgens hem omgekeerd: door gelukkig te zijn, ging hij succes boeken. Volgens de Nederlandse prof Ab Dijksterhuis valt daar wetenschappelijk iets voor te zeggen: ‘’Gelukkige mensen zijn productiever en creatiever. Ze kunnen ook beter samenwerken met collega’s. Deze troeven stellen hen in staat om een succesvolle carrière uit te bouwen.”
Jij moet voor jezelf dus uitmaken wat jij belangrijk vindt en welke waarden en normen voor jou de moeite zijn om na te streven.

Wat denkt de jongere in de straat?

Eve (27), communicatiemedewerker

“Voor mij is de balans werk en privé het belangrijkste. In het begin vond ik m’n loon belangrijker maar nu is het toch vooral de tijd met m’n vrienden en thuis die meer prioriteit heeft gekregen. ‘Less is more’ is voor mij absoluut van toepassing. Iets minder werken voor iets minder loon maar wel meer me-time.”

Frederique (22), magazijnier

“Ik vind het belangrijk dat er een goede sfeer is en fijne collega’s. Geld maakt je niet gelukkig want dat hou je niet vol. Een mooi loon is mooi meegenomen maar motiveert me persoonlijk niet op lange termijn.’’

Tim (30), Verkoper

“Ik hecht veel belang aan goede collega’s. Om eerlijk te zijn is dat het enige wat me op de been houdt. M’n loon is geen quote waard maar ik ben wel goed in m’n job. Dat vind ik ook belangrijk en vanzelfsprekend m’n leidinggevende ook.’’

 

Auteur: Frederik Vermeulen | Foto: Shutterstock