“Die vrolijke kinderen in het weeshuis, daar doe je het voor”

Fraaie Kronkels brengt verhalen over gedreven, geëngageerde, gepassioneerde vakbondsmilitanten. Stuk voor stuk hebben ze een bijzondere hobby, een opmerkelijke passie of een uitgesproken engagement. Ze zetten zich niet alleen voor hun collega’s maar ook buiten het werk vrijwillig in. Maak kennis met LBC-NVK-vakbondsmilitanten met opvallende of opmerkelijke nevenactiviteiten. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen?

Frans steekt veel energie in project op straatarm Haïti

Frans Vandueren engageert zich met hart en ziel voor de vakbond. Maar zijn grootste passie is toch wel het weeshuis Osjosma in Haïti. Als Frans daar is, klopt zijn hart 5 keer sneller. Ons Recht voelt hem graag aan de tand.

Al in 1993 adopteerden Frans en zijn vrouw Rien twee jonge kinderen uit Haïti, Sofie en Koen. “In het voorjaar van 2001 maakten we een eerste verkenningsreis”, herinnert Frans zich. “In de zomer van hetzelfde jaar reisde ik met onze zoon Koen, toen 13 jaar oud, naar Haïti. Koen zag toen voor het eerst de mama en papa terug die hem het leven gaven. Toen we daar waren, stelde de burgemeester van het dorp, Etienne Olès, aan mij voor om ‘iets te doen’ voor de plaatselijke gemeenschap. En zo was het idee van het een weeshuis geboren.”

In 2003 vond een nieuwe reis plaats. Adoptiedochter Sofie ging toen voor het eerst mee. “We konden toen al 800 dollar meenemen om een stuk grond te kopen”, vertelt Frans. “Dat geld verzamelden we op diverse manieren, onder meer door wenskaarten te verkopen op een Don Boscoschool. Tijdens die reis maakte Sofie kennis met haar biologische ouders.”

Opening in 2006

De funderingen voor het geplande weeshuis werden in 2004 gelegd. In 2005 en 2006 werd er naarstig gewerkt aan een eerste gebouw met twee slaapzalen. “Het weeshuis opende zijn deuren in 2006. De eerste bewoners waren 10 kinderen tussen 5 en 10 jaar.”
In 2010 werd een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) gesticht. Dat gebeurde nadat grote delen van Haïti waren geteisterd door een zware aardbeving. Er werden plannen getekend voor een tweede gebouw voor het weeshuis. De bouw daarvan ging in 2011 van start. In 2015 werden de eerste zonnepanelen in gebruik genomen. Tegenwoordig produceert het weeshuis zelf alle elektriciteit die het nodig heeft.

Werk voor 16 mensen

Er verblijven nu 35 kinderen in het weeshuis Osjosma, dat een maximale opvangcapaciteit van 40 kinderen heeft. Het jongste kind is 4 jaar oud, het oudste is al 21. In het weeshuis werken ook 16 personeelsleden die dankzij het schitterende project een eerlijk loon verdienen.

‘Pappie’, zoals Frans door de Haïtiaanse kinderen wordt genoemd, vertelt er fijntjes bij dat dit weeshuis zijn vurigste passie is. “Dit is mijn tweede leven”, klinkt het. “Om het weeshuis te laten draaien hebben we elke maand 4.000 euro nodig. Jaarlijks kost het 3.500 euro om aan alle kinderen daar volwaardig onderwijs te kunnen geven.”
Frans’ mooiste momenten zijn de reizen die hem in staat stellen om de vrolijke, gelukkige kinderen uit het weeshuis terug te zien. “En daar doe je het uiteindelijk toch voor”, zegt hij. “Kinderen een kans geven in een land waar de armoede schrikwekkend is.”
“Mijn grootste droom is dat het weeshuis op termijn volledig zelfbedruipend kan worden. Volgens mij is het mogelijk om dat waar te maken.”

Frans houdt ook flink van muziek. Welke nummers spreken hem sterk aan? ‘White and Black blues’ van Joëlle Ursull en ‘Heal the World’ van Michael Jackson. Twee songs die eigenlijk perfect aansluiten bij de grote gedrevenheid van deze mens en vakbondsmilitant. |

Wil je meer weten over het Haïtiaanse weeshuis Osjosma? Voel je het kriebelen om dit project te steunen? Surf dan naar www.osjosma.be en op Facebook vind je ons hier.

BIO

Naam: Frans Vandueren (61)

Woont in: Opglabbeek. Vanaf 2019 wordt dat Oudsbergen, de naam die slaat op de geplande fusie van Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode.

Burgerlijke staat: getrouwd met Rien. Frans en Rien hebben 3 biologische kinderen, 2 adoptiekinderen uit Haïti en 1 pleegzoon uit Ethiopië. Er zijn ook al 9 kleinkinderen.

Werkt bij: de verzekeringsmaatschappij Baloise Insurance, als accountmanager.

Vrijwilliger bij de vakbond: Frans is lid van de ondernemingsraad, het preventiecomité (CPBW) en de vakbondsafvaardiging. Binnen de LBC-NVK is hij ook de voorzitter van de nationale belangengroep verzekeringen PC 306 en de voorzitter van het nationaal comité verzekeringen en lid van het intersectoraal comité financiën.

Fraaie kronkels: hij is beheerder van een weeshuis in Haïti, speelt amateurtoneel en is lid van de Orde van Malta. Zijn lijfspreuk luidt: ‘Ante Omnia Amor’. Vertaald wordt dat: ‘De liefde gaat voor alles’.

Auteur: Dominic Van Oosterwyck