Beetje hoop bij Carrefour, maar het werk is zeker nog niet klaar

Carrefour haalde midden april het nieuws omdat er minder wordt gesaneerd dan eerst was aangekondigd. Het eerste resultaat van stevig vakbondswerk! Maar er is nog veel werk.

Aanvankelijk wilde Carrefour 2 hypermarkten sluiten en 4 andere ombouwen tot Carrefour Markets. Onze vakbondsafgevaardigden speelden het klaar om een stevig dossier voor elk van deze vestigingen te schrijven. Resultaat: voorlopig wordt geen enkele winkel dichtgedaan.
Turnhout kan als hypermarkt voort, maar de verdeling tussen voeding en niet-voeding wordt wel ‘geoptimaliseerd’. Brugge Sint-Kruis en Westerlo kunnen worden omgebouwd tot een ‘Market’ in eigen beheer. Ook Genk kan tot het eind van het lopende huurcontract voort als geïntegreerde Carrefour Market. Daarna wil Carrefour in Genk naar een nieuwe plek uitwijken. Alles bij elkaar zouden zo 191 van de 1.233 bedreigde banen worden gered.

Maar daarmee is de kous zeker niet af. Het blijft onaanvaardbaar dat er nog altijd meer dan 1.000 banen in gevaar zijn! Carrefour wil werknemers vlotter kunnen inzetten en hen laten pendelen tussen diverse afdelingen van een winkel. De openingsuren moeten worden verruimd.
De loon- en arbeidsvoorwaarden in de hypermarkten en bij de centrale diensten moeten worden ‘afgestemd op die van de markt’. De hypermarkten vallen onder een voor werknemers beter paritair comité, Carrefour wil hen dus geld of garanties afpakken. Als sommige hypermarkten worden omgevormd tot ‘markets’, valt het personeel onder een ander PC en een andere cao.
Hoe dan ook heeft de vakbond nog flink wat werk op de plank. De LBC-NVK mikt op een maximaal behoud van jobs, het behoud van de loonvoorwaarden en ‘werkbaar werk’. |

Meer over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de distributie lees je hier:
https://lbc-nvk.acv-online.be/lbc-nvk/Ik-werk/Distributie

Diverse paritaire comités in distributie

De lonen en werkafspraken voor winkelbedienden variëren al naargelang ze werken in (grote) winkelketens of in winkels uitgebaat door zelfstandige ondernemers. Cao’s verschillen ook voor werknemers in voedingswinkels en hun collega’s in niet-voedingswinkels.
Wie werkt voor een zelfstandige winkeluitbater of een franchiseketen, valt onder paritair comité 201 (werkweek van 38u, werken over 6 dagen in de week, loonbarema tot 12 jaar anciënniteit, aanvangsloon 1.549 euro, na 10 jaar 1.798 euro bruto). Voor een voedingswinkel met méér dan 30 personeelsleden geldt de cao van PC 202.01 (werkweek van 36,5u, vijfdagenweek, loonbarema met 24 ervaringsjaren, aanvangsloon 1.557 euro, na 10 jaar 1.889 euro bruto).
Werk je in een winkel van de grotere voedingsketens, dan geldt de cao van PC 202 (werkweek van 35u, vijfdagenweek, loonbarema met 22 ervaringsjaren, aanvangsloon 1.657 euro, na 10 jaar 1.953 bruto). Winkels van grotere niet-voedingsketens zitten in PC 311 (werkweek van 35u, vijfdagenweek, loonbarema met 22 ervaringsjaren, aanvangsloon 1.646 euro, na 10 jaar 1.928 euro bruto).
Warenhuizen die ongeveer even veel voeding als niet-voeding verkopen vallen onder PC 312. De hypermarkten van Carrefour zitten in deze groep (werkweek van 35u, vijfdagenweek, loonbarema met 22 ervaringsjaren, aanvangsloon 1.688 euro, na 10 jaar 1.996 euro).

Auteur: Kristel Van Damme & Chris Van Droogenbroeck | Foto:  BelgaImage