De Nationale Bank van België heeft zelf een heus museum! Dit museum werd in 1982 geopend maar onlangs werd de permanente tentoonstelling voor de tweede keer compleet vernieuwd. Het nieuwe museum wil de activiteiten van de Belgische centrale bank zo toegankelijk en interactief mogelijk presenteren. De bezoeker krijgt een beter inzicht in de rol van de Nationale Bank van België. Wat doet ze eigenlijk? Hoe gaat ze te werk? En waarom is ze actief op bepaalde domeinen?
De thema’s die aan bod komen in het museum zijn hedendaags en soms heel actueel. Ze worden ook in een historische context geplaatst. In het historische verhaal speelt de museumcollectie de hoofdrol. Elk tentoongesteld voorwerp, betaalmiddel, visueel beeld of filmfragment vertelt het verhaal van één of andere geldkwestie uit het verleden. Aan de bezoeker om de gelijkenissen en verschillen te ontdekken met de geldkwesties van nu.
Het gebouw van het museum is een architecturale parel. Het werd in 1872 ontworpen door de Brusselse architect Nicolas Dekeyser, in opdracht van de mutualistische bank UCB (Union du Crédit de Bruxelles). Bankgebouwen uit de 19de eeuw zijn zeer zeldzaam in onze hoofdstad. In het gebouw heb je een glazen overkoepeling, lokettenzalen, decoratie van Parijse makelij en een monumentale trappenzaal.

Museum van de Nationale Bank van België

Warmoesberg 57, 1000 Brussel
Tel. 02 / 221 22 06 en e-mail museum@nbb.be
Surfen kan naar www.nbbmuseum.be/nl/