Werken is plezant … als je je genoeg kan ontplooien

Geld verdienen alleen volstaat niet voor vele jongeren

Als mensen het grootste deel van hun tijd aan hun job besteden, is er méér nodig dan alleen maar een loon om hen tevreden te stellen.

Voldoening halen uit het werk is voor heel wat mensen veel belangrijker geworden dan geld verdienen. Dat valt nog het meeste op bij de ‘millennials’, die veel vlugger en vaker van job veranderen dan vorige generaties. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen welke factoren bepalend zijn om voldoening te kunnen halen uit je werk.
Je leest en ziet het overal: mensen streven – vandaag nog meer uitgesproken dan vroeger – naar geluk. Of het nu gaat om hun relatie, de opvoeding van hun kind of het werk, geluk is het hoogste goed. Om dit te bereiken wordt wel eens teruggegrepen naar de ‘zelfdeterminatietheorie’. Die luidt als volgt: wanneer er aan drie natuurlijke basisbehoeften –competentie, autonomie en verbondenheid – wordt voldaan, garandeert dit een optimale groei en een grote motivatie en dus ook ‘geluk’.
Werknemers vinden het belangrijk dat ze hun talenten – vaardigheden en competenties – kunnen inzetten voor een interessant en uitdagend takenpakket. Het gevoel dat ze hierin nog kunnen doorgroeien en zichzelf voort blijven ontwikkelen, is ook een sterke motivator.
Het vertrouwen dat ze van leidinggevenden krijgen om dat takenpakket zelfstandig te regelen, speelt ook een grote rol. Ze willen genoeg rustpauzes kunnen inlassen, maar ook een goede balans vinden tussen werk en privéleven. Om die laatste reden is zekerheid voor hen ook belangrijk.
En hoewel ze autonomie nastreven, hechten ze toch ook veel belang aan verbondenheid. Zowel met hun leidinggevenden als met hun collega’s en het bedrijf waarvoor ze werken. Een goede sfeer op het werk, steun van collega’s en waardering van leidinggevenden zijn toch voor velen factoren die erg bepalend lijken voor de arbeidsvreugde.

Prioriteit is zinvol werk

Maar topprioriteit voor jonge werknemers blijkt toch het gevoel dat ze zinvol werk doen, werk waarop ze trots kunnen zijn. Voor hen is het dus van groot belang dat ze voor een bedrijf kunnen werken met een goede reputatie op economisch, sociaal en ruimer maatschappelijk vlak. ‘Groene bedrijven’ scoren hierdoor ook beter bij jonge werkzoekenden. Deze generatie vindt het belangrijk te kunnen bijdragen aan een hoger goed. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat een werkgever ook duidelijk maakt aan zijn werknemers waar het bedrijf voor staat en waar het naartoe wil.

Zinvol werk doen en trots kunnen zijn op je job, dat is heel belangrijk

Het wordt nog beter wanneer werknemers ook effectief inspraak krijgen in de strategie die het bedrijf wil toepassen om zijn doelstellingen te realiseren. Wanneer werknemers aanvoelen dat hun waarden en normen niet overeenstemmen met die van het bedrijf waarvoor ze werken, krijgen ze het gevoel dat ze zichzelf bedriegen en zal dit innerlijke onrust veroorzaken. Andere factoren die tot innerlijke onrust en dus een verminderd gevoel van voldoening kunnen leiden zijn de lange pendeltijd en de niet zo aangename werkplek zelf, maar die wegen veel minder door.
Hoe vaak hoor je niet dat ‘gelukkige werknemers ook productieve werknemers zijn’? Uit verschillende onderzoeken blijkt nu toch dat het eerder andersom is. Werknemers die de ruimte krijgen om goed werk te doen en trots kunnen zijn op hun werk zijn gelukkige werknemers, en dus niet andersom. Misschien moeten we voortaan toch eerder van dat uitgangspunt vertrekken.
Maar uit alle gedane onderzoeken kunnen we ook besluiten dat werken gewoon plezant is als het jou in staat stelt om jezelf te ontplooien en niet alleen een manier is om aan geld te geraken. Maar dat betekent ook – en laat dit een tip zijn – dat niet alleen je werkgever of je collega’s hiervoor verantwoordelijk zijn, maar in grote mate ook jijzelf. Jij moet voor jezelf uitmaken wat jij belangrijk vindt en welke waarden en normen voor jou de moeite zijn om na te streven. Daarna kan je nog altijd nadenken over het loon dat je wil verdienen.

Wat denkt de jongere in de straat?

Jessica (31), een kleuterjuf:

“Ik vind het belangrijk dat mijn baas en de mensen in mijn omgeving mij het gevoel geven dat ik goed ben in mijn job en dat ze mij appreciëren. Ook de mogelijkheid om dingen zelf te mogen beslissen vind ik leuk.”

 

 

 


Anneleen (34), een opvoedster:

“Ik hecht veel belang aan goede collega’s, flexibiliteit van mijn werkgever en vooruitgang in mijn werk. Het is tof om te zien dat je een goed traject aflegt. Daarom is eerlijke feedback voor mij ook belangrijk, net zoals een duidelijk beleid.”

 

 

Sofie (33), een verantwoordelijke logistiek en aankoop:

“Voor mij zijn erkenning, fijne collega’s en flexibiliteit belangrijk. Maar evenzeer een goede begeleiding en transparantie over beslissingen en structuren in het bedrijf. En als het kan is het altijd fijn om ook te worden betrokken bij bepaalde beslissingen.”

 

Tim (29), een communicatieverantwoordelijke:

“Een job waarin ik m’n persoonlijkheid kan leggen en mezelf kan ontwikkelen, is voor mij heel waardevol. Maar als die job er ook nog voor zorgt dat ik de ruimte krijg om buiten de werkuren mijn ding te kunnen doen, geeft mij dat heel veel voldoening.”

Zin om een leuke zelftest te doen?

Die vind je hier: https://tinyurl.com/werkplezier

Auteur: Audrey Rottier