Razza Umana

‘Razza umana’. ‘Het menselijke ras’. Zo heet de tentoonstelling van Benetton-fotograaf Oliviero Toscani (75) die sinds januari loopt in Luik.

Ooit maakte Toscani spraakmakende reclamecampagnes voor het modemerk United Colors of Benetton. Nu wil hij met zijn portretfoto’s het diverse gezicht van de mensheid tonen. “Ik wil tonen dat elke mens uniek is, maar we behoren allemaal tot hetzelfde ras, het menselijke ras”, verklaarde de Italiaan in de pers.
Tijdens zijn loopbaan maakte Toscani foto’s van de kussende non en pater, de zwarte vrouw met een blanke baby aan haar borst, een zwarte hengst die een witte merrie bestijgt en een pasgeboren baby die nog vasthangt aan de navelstreng. Beelden voor campagnes die het kledingmerk Benetton geen windeieren legden. In 2000 kwam het tot een breuk omdat de fotograaf voor een campagne foto’s van terdoodveroordeelden had gebruikt.
In La Cité Miroir in Luik, een gerestaureerd zwembadcomplex, is nu zijn jongste werk in het kader van het project ‘Razza umana’ te zien. Tegelijkertijd loopt daar een tentoonstelling naar aanleiding van de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Geen luxe in deze tijden.
Met ‘Razza umana’ maakte Toscani in tal van landen portretten, ondertussen al van meer dan 80.000 gewone mensen. In mei 2017 verbleef hij in Luik om daar 500 vrijwilligers te portretteren. Die beelden zijn nu te zien in de Vurige Stede.In de pers legde Toscani zo uit waarover zijn expo gaat: “De diversiteit leren accepteren is het grote project voor de toekomst. Ik wil de mens zien, het unieke van elke persoon, we behoren allemaal tot hetzelfde ras, het menselijke ras, daar gaat het om. Diversiteit is schoonheid. We zijn nog altijd niet geciviliseerd als we dat niet kunnen accepteren. Die diversiteit is de rijkdom van de wereld, dat heb ik geleerd door veel te reizen. Er zal een dag komen dat we dat beseffen. Ik behoor tot een generatie in Europa die het langst zonder oorlog heeft geleefd. Ik ben optimistisch, we moeten nog door heel wat ellende en het zal nog wel een 25-tal generaties duren vooraleer we geciviliseerd zijn, maar we komen er wel.”

Deze opmerkelijke expo loopt nog tot 1 april 2018 in La Cité Miroir in Luik.

Waar?
Place Xavier Neujean 22, 4000 Luik
Meer info?
www.citemiroir.be/nl – Tel. 04 / 230 70 50