En maar prutsen aan onze pensioenen

Wat heeft de regering-Michel al allemaal niet verzonnen om te besparen op onze pensioenen? Ze trok de pensioenleeftijd op van 65 naar 67 jaar. Ze maakte het lastiger om met SWT (brugpensioen) te vertrekken. En ze doet haar best om onze al te lage pensioenen nog schameler te maken! Het stond uiteraard in de sterren geschreven: pensioenen hervormen betekent besparen op de pensioenen.

Vind je na je studies niet gauw genoeg werk? Dan mag je pas één jaar later met pensioen gaan. Te lang werkloos geweest? Ook dan dreig je minder pensioen te krijgen. Ben je in de laatste fase van je loopbaan in het SWT gestapt? Ook dat zal je later in je portemonnee voelen.
Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) wil absoluut een ‘pensioen met punten’ doordrukken, wat vooral extra onzekerheid voor werkende mensen zal creëren. Op www.mypension.be een idee krijgen van je latere pensioenbedrag wordt onmogelijk met zo’n puntensysteem. Werknemers zullen tijdens hun loopbaan punten verzamelen maar pas enkele jaren voor hun pensionering ontdekken wat die punten in euro’s waard zijn. Als vakbond zijn we niet tegen een pensioenhervorming. Integendeel, we zijn voorstander, maar dan wél graag een hervorming die de pensioenen versterkt en niet naar beneden haalt.

Zijn onze wettelijke pensioenen onbetaalbaar? Nonsens. Onze pensioenen moeten fatsoenlijk worden, en ze blijven wel degelijk betaalbaar. Op voorwaarde dat de politiek andere keuzes wil maken. Het helpt voor géén millimeter als je de vennootschapsbelasting wil verlagen, want dat leidt al weer tot nieuwe trieste besparingen in de sociale zekerheid. De regering wil daar nog eens 300 miljoen euro wegsnijden!
Besparen op pensioenen en sociale zekerheid is overbodig als de politiek wil kiezen voor een eerlijke fiscaliteit. Als de bewindslieden een eerlijke taks op grote fortuinen invoeren, geen zinloze cadeaus aan werkgevers uitdelen en belastingfraude en -ontduiking veel steviger te lijf willen gaan. Eerlijke belastingen en betere pensioenen, dat is échte sociale vooruitgang.
In een vergelijkbaar land als Oostenrijk investeren ze 15% van het bruto binnenlands product (BBP) in de pensioenen! Bij ons is dat maar 10,5%. De gemiddelde pensioenen in de Alpenrepubliek zijn hoger dan de onze, en Oostenrijkse gepensioneerden krijgen 14 maanden pensioen per jaar. Waarom zou België niet kunnen wat de Oostenrijkers wel presteren?

Op 19 december voeren de vakbonden in Brussel opnieuw actie rond de pensioenen! Samen met de ziekenfondsen, Beweging.net, MOC en vrouwenorganisaties.

Auteur: Stefaan Decock