Miljarden euro’s aan belastingen ‘verdwijnen’ in Bermudadriehoek

Waarop wacht regering nog om doortastend op te treden?

“Ze hebben het niet gemakkelijk, help de rijken.” Zo zong Raymond van het Groenewoud het al zo’n 20 jaar geleden. Want wat hebben ze het toch zo moeilijk, de rijken. Ze moeten kiezen waar ze hun centen parkeren, en er zijn zoveel opties om hun inkomsten te optimaliseren – lees: belastingen te ontduiken. Geef nu zelf toe, wie zou daar geen nachten van wakker liggen?

Na LuxLeaks, SwissLeaks en de Panama Papers publiceerden internationale 380 onderzoeksjournalisten uit 67 landen onlangs de Paradise Papers: 13,4 miljoen gelekte documenten, afkomstig van onder meer twee offshore advocatenkantoren die helpen om fiscale constructies op te zetten op plekken zoals de Bermuda- of Kaaimaneilanden. Je moet daar geen belastingen betalen op buitenlandse inkomsten. In de dikke hoop ‘papers’ lees je ook namen van multinationals met vestigingen in België.
Je kan het multinationals en gefortuneerden niet verwijten dat ze creatief willen omgaan met hun centen. Maar het valt onze overheid en buitenlandse regeringen wel te verwijten dat ze het allemaal door de vingers blijven zien, na de zoveelste ‘leaks’. Ons land doet alles om multinationals goed te soigneren: een hoge productiviteit, veel knowhow en innovatie, de notionele intrest-aftrek, heel wat subsidies en steun. En toch krijgen we daar niet vreselijk veel voor terug.

Nike en Janssen Pharmaceutica

Zo kon Nike al meer dan 12 miljard dollar oppotten via een postbusadres op Bermuda én kreeg het al meer overheidssubsidies voor zijn distributiecentrum dan het in de voorbije jaren aan belastingen betaalde in ons land. Janssen Pharmaceutica kon in de afgelopen jaren meer dan 4 miljard euro belastingen besparen in België en heeft hier zo een belastingtarief van 2,4%.
De Paradise Papers bewijzen nog maar eens dat multinationals en ultrarijken er blijven mee wegkomen om bijna geen belastingen te betalen, op de kap van de burger. Al dat stiekeme ontduiken van belastingen kost de staatskas miljarden euro’s. Voeg daaraan toe dat de regering-Michel de vennootschapsbelasting wil verlagen – wat financieel waarschijnlijk nooit gecompenseerd raakt – en je voelt meteen de bui hangen.
Om de begroting te laten kloppen zal er opnieuw moeten worden bespaard. En waar zal de regering de centen vinden? Juist: niet op Bermuda maar bij de sociale zekerheid en in de portemonnee van de modale burger.
Moeten we zo’n onrechtvaardig belastingbeleid blijven pikken en ons neerleggen bij vele andere onrechtvaardigheden zoals de indexsprong, hogere facturen voor basisnoden, meer flexibiliteit voor hetzelfde loon? Neen, want er zijn namelijk alternatieven.

Het FAN eist daarom:
  • sterke maatregelen tegen belastingontduiking en een overheid die burgers voorrang geeft op multinationals
  • internationale transparantie en uitwisseling van financiële/fiscale gegevens
  • strenge controles op belastingconstructies van bedrijven met zetel in België
  • geen staatssteun meer voor ondernemingen die belastingen blijven ontduiken
  • dat de sterkste schouders eindelijk eens de zwaarste lasten dragen. |

Auteur: Jolien Pollet | Foto: BelgaImage