Ga je deze zomer aan de slag als jobstudent? Hieronder vind je de belangrijkste regels. Er kan altijd nog wat wetgeving veranderen. Voor de meest actuele informatie en advies staat Jong ACV altijd voor je klaar. Volg Jong ACV op sociale media .

Werkuren

Met een studentencontract mag je het volledige kalenderjaar werken. Elke student krijgt een individuele teller van 600 uren per kalenderjaar. Je eigen teller vind je op www.studentatwork.be.

Gedurende die 600 uren wordt van je loon als jobstudent een sociale­zekerheidsbijdrage van 2,71% afgehouden. Werk je meer dan 600 uren? Dan wordt vanaf het 601e uur de normale socialezekerheidsbijdrage van je loon afgehouden (13,07%), maar bouw je ook vakantierechten op. Een jobstudent die de normale sociale­zekerheidsbijdrage betaalt, is daardoor eigenlijk beter af.

Groeipakket

Minderjarigen verliezen hun recht op het groeipakket niet door te werken. Meerderjarigen mogen in Vlaanderen maximaal 80 uur per maand werken om het groeipakket te behouden. De eerste 600 uur tellen niet mee. Woon je in Brussel, dan ligt de grens op 240 uur per kwartaal en tellen de 600 uren wél mee, maar hoef je het derde kwartaal niet mee te tellen.

Stop je met studeren? Dan ontvang je nog 12 maanden gezinsbijslag voor elke maand waarin je minder dan 80 uur gewerkt hebt als je in Vlaanderen woont of 240 uur per kwartaal als je in Brussel woont.

Belastingen

Om thuis fiscaal ten laste te blijven, mag je niet meer verdienen dan een bepaald plafond. Voor wie voornamelijk als jobstudent werkt is het simpel: in 2023 (aanslagjaar 2024) mag je als kind van gehuwde (of wettelijk samenwonende) ouders maximaal 7.965 euro belastbaar inkomen verdienen. Als kind van een alleenstaande ligt de grens op 10.090 euro belastbaar inkomen. Verdien je meer, dan ben je niet langer fiscaal ten laste en betalen je ouders dus meer belastingen.

Zelf moet je als jobstudent pas belastingen betalen als je belastbaar inkomen in 2023 hoger is dan 14.514,29 euro.

Contacteer ons!

Nog vragen? Mail naar isa@acv-csc.be of bel naar 02 244 35 00. Chatten kan via www.chatmetisa.be of via Facebook en Instagram.

Opgelet!

Het kan zijn dat je in 2023 minder dan 600 uren werkt en je ouders toch meer belastingen moeten betalen. In 2023 werden de uren die je als jobstudent kan werken aan een verlaagde sociale bijdrage verhoogd van 475 tot 600 uren. De drempelbedragen die bepalen of je nog ten laste kan worden genomen werden niet mee aangepast. Let dus goed op die drempelbedragen en ga er niet vanuit dat je veilig bent omdat je onder het plafond van 600 uren bleef.

Auteur: Nelis Jespers |  Afbeelding: Shutterstock